Schwalbe Marathon Plus (26 x 1,75) – Kanskje de beste dekkene for langturssykling

Det var på tide å skifte dekk og slanger. De som står på sykkelen nå har stått på i seks år og er utslitte og begynner å bli morkne. Bakhjulet holder heller ikke på luften lenger (det er nok ventilen på slangen og ikke dekket) og jeg fant hjulet helt flatt i går da jeg skulle ut på en liten «treningstur«. Det er nå bare dager igjen til jeg starter på sommerens sykkeltur og nå de siste dagene skal jeg gå over sykkelen og få den tipp, topp og klar til tur.

Det har hele tiden vært meningen å bytte ut dekk og slanger før turen starter og siden sykkelen nå er punktert var det et «spark i ræva» for å få det gjort. Min sykkel har 26″ hjul og jeg kjøpte inn nye dekk (26 x 1,75) allerede i vinter med tanke på å sette på nye dekk når sykkelsesongen startet nå i vår.

Dekk og slange er utslitt og må skiftes.
Dekk og slange er utslitt og må skiftes

Som med så mye annet så velger man litt andre løsninger på en tursykkel hvor man skal sykle langt med mye bagasje og vekt på sykkelen enn det man ville gjort på en «vanlig» sykkel, og det gjelder også dekkene.

Hvis man undersøker litt i «langturssyklist-miljøet» i inn- og utland, vil man se det er flere av dem som bruker Schwalbe Marathon Plus dekk enn noe annet dekk.

Schwalbe Marathon Plus er et meget sterk dekk, med solide sidevegger og et «SmartGuard layer» som gjør dekket til et av de mest motstandsdyktige dekkene i forhold til punkteringer. Når man er på langtur med sykkelen så har man lyst til å stå og lappe slanger og fikse punkteringer så lite som overhodet mulig – et dekk som tåler mye før det punkterer er gull verdt.

Det 5 mm tykke SmartGuard laget gjør dekket meget motstandsdyktig mot punkteringer
Det 5 mm tykke SmartGuard layeret (markert med blått på bildet) gjør dekket meget motstandsdyktig mot punkteringer

Det at dekket tåler mye, er sterkt og meget motstandsdyktig mot punkteringer har selvfølgelig en pris og den prisen kommer i form av at det er et meget tungt dekk. Den størrelsen jeg kjøpte (26″ x 1,75″) veier hele 995 gram – altså 1 kg. Det vil si at jeg har 2 kg dekk på sykkelen. Men ulempen med den høye vekten veies opp mange ganger med alle dekkets positive egenskaper og det er kanskje det beste dekket på markedet når det kommer til tursykling. Det er et dekk med et meget godt rykte blant langturssyklister.

Jeg var ikke i tvil i hvert fall om hvilken type dekk jeg skulle kjøpe da det var på tide å bytte ut de gamle dekkene. Da jeg kjøpte min Thorn Raven Tour – som er bygget og utstyrt 100% med tanke på tursykling – ble den levert med Schwalbe Marathon Plus, og jeg har ikke hatt en eneste punktering. Nå ble riktig nok bakhjulet flatt i går, men jeg sjekket slangen på bakhjulet da jeg byttet slange og dekk nå i dag, og slangen var hel. Det var altså ventilen som var blitt dårlig og slangen var ikke punktert. Jeg kan dermed slå fast at jeg aldri har punktert på de 6 årene som de gamle dekkene har stått på sykkelen. Håper på samme statistikk med de nye dekkene 🙂

Jeg byttet også slange i begge hjul selv om forhjulet var OK. Slangene er også 6 år gamle og gummi er «ferskvare» så det er greit å få satt inn noen nye slanger også. For å gjøre det lettere å pumpe opp dekkene med høyt trykk valgte jeg selvfølgelig slanger med Presta ventiler.

Da er dekkene og slangene skiftet på både forhjulet og bakhjulet.
Da er dekkene og slangene skiftet på både forhjulet og bakhjulet
Det er selvfølgelig satt på Scwhalbe Marathon Plus dekk både foran og bak
Det er selvfølgelig satt på Schwalbe Marathon Plus dekk både foran og bak. Disse dekkene holder noen tusen km så hvis ikke noe uvanlig skjer så skal jeg ikke trenge å bekymre meg for dekkene på sommerens sykkeltur.
Jeg har selvfølgelig kjøpt slanger med Presta ventiler - det gjør det lettere å få høyt trykk i dekket.
Jeg har selvfølgelig kjøpt slanger med Presta ventiler – det gjør det lettere å få høyt trykk i dekket

I og med at dekkveggene på disse dekkene er så stive er det litt kronglete å få dem på felgen – men slett ikke så vanskelig som noen skal ha det til. Bare å prøve å få mest mulig av dekket ned i det dype sporet i midten på felgen når man setter dem på, da blir det ikke så trangt (denne videoen demonstrerer det).

Jeg var dog ikke like flink som fyren her på videoen men det ble godt nok til at jeg bare skulle bruke et par små enkle «vipp» med dekkspaken og så smatt dekket på plass.

Dermed har sykkelen fått nye sterke dekk og nye slanger og luft i begge hjul – da er den delen av å vedlikeholde og klargjøre sykkelen for tur i boks 🙂

Når katten er borte danser musene på bordet 

… eller når kona har lagt seg benytter mannen muligheten til å foreta oljeskift på sykkelen – innendørs 🙂

Kvinner har jo så mye rart for seg og de har en tendens til å mene at sånne ting skal man kun foreta seg utendørs og i hvertfall ikke på stua. Men jeg kan jo fint benytte muligheten nå som kona sover og «glemme» å spørre om lov for det er på tide med et oljeskift.

Rohloff anbefaler at man skifter olje for hver 5000 km og minst en gang i året. Det å skifte olje er en smal sak men det er greit å gjøre det innendørs så oljen er så tyntflytende som mulig.

Greit å skifte olje innendørs
Det skal stå sånn en stund for at den gamle oljen skal renne ut

… og der var det gjort. Da er giret klargjort til sommerens sykkeltur og stua er ryddet før kona våkner 🙂

Avslutting av sommersesongen

Jeg bruker min Thorn Raven Tour som vår, sommer og høstsykkel, men når vinteren kommer blir den byttet ut med en billigere DBS Street 744 med piggdekk som tåler salt og norsk vinter bedre.

Vi er nå kommet til 3. november og det er på tide å avslutte sommersesongen. Våren, sommeren og høsten i år ble ikke helt som jeg håpet og det ble dessverre ikke tid til noen lengre sykkelturer (over flere dager med telt og bagasje), men selv om min trofaste Thorn Raven Tour ikke har vært ute på langtur i år (på sykkelturen i Filippinene tidligere i år brukte vi leide sykler) har den blitt brukt mye og den trenger til en kjærlig hånd før den settes bort for vinteren.

Først ble sykkelen nøye vasket og rengjort og kjedet ble avfettet og smurt, og da det var gjort så fikk jeg lov til å ta sykkelen med innendørs (jeg har en snill kone) for litt småreperasjoner av lakkskader og skrammer. Det er også greit at det er plussgrader når man skal skal behandle Brooks B-17 setet med Brooks Broofide.

Jeg har ei snill kone så jeg fikk lov til å ta sykkelen inn i varmen så jeg fikk lakket og klargjort sykkelen for vinterlagring
Jeg har ei snill kone så jeg fikk lov til å ta sykkelen inn i varmen så jeg fikk lakket og klargjort sykkelen for vinterlagring

Thorn Raven Tour sykkelen er laget av stål (og det er det en grunn til), men stål ruster og det er derfor viktig å reparere skrammer og sår i lakken for å stoppe rusten. Det følger med en liten flaske med lakk når man kjøper sykkelen, men den er mest beregnet til å fikse små skrammer på selve rammen og rammen var skadefri i år så det var ikke bruk for den. Derimot så har bagasjerammen foran og bak (som også er laget av stål) fått en del skader og begynt å ruste en del her og der – noe som er viktig å få stoppet før det blir verre – så jeg har kjøpt en liten boks med sort Hammerite (den minste jeg fant), en liten pensel og slipepapir.

Det følger med en liten flaske med orginallakk når man kjøper en Thorn Raven Tour, men denne ble det ikke bruk for i år.
Det følger med en liten flaske med orginallakk når man kjøper en Thorn Raven Tour, men denne ble det ikke bruk for i år.

 

Hammerite, en liten pensel og slipepapir er det som skal til for å få fikset et begynnende rustangrep på bagasjerammene foran og bak
Hammerite, en liten pensel og slipepapir er det som skal til for å få fikset et begynnende rustangrep på bagasjerammene foran og bak

Det var noen småsår på bagasjerammen både foran og bak som måtte fikses. Først ble rusten slipt bort og deretter lakket med Hammerite. Selv om jeg har kjøpt den minste boksen er det totalt «overkill» i forholdt til hva jeg har bruk for. Hvis det ikke tørker ut i boksen så har jeg vel nok Hammerite til flere hundre års rustfiksing på sykkelen 🙂

Rusten er pusset bort ...
Rusten er pusset bort …
... og Hammerite smøres på for å dekke over skaden og hindre mer rustdannelse
… og Hammerite smøres på for å dekke over skaden og hindre mer rustdannelse

Det siste som gjenstår er å behandle Brooks B-17 lærsetet med Brooks Proofide. Dette setet begynner jeg å bli meget godt fornøyd med. Setet er fantastisk komfortabelt nå som det har begynt å bli «innkjørt» men det er laget av lær og krever å bli tatt vare på – dvs bli beskyttet mot regn/fukt og smurt inn nå og da. Det har fått 2-3 behandlinger i løpet av sesongen, men skal få seg en siste runde før sykkelen settes bort for vinteren.

Brooks Proofide brukes for å smøre inn setet slik at læret holder seg bedre
Brooks Proofide brukes for å smøre inn setet slik at læret holder seg bedre
sykkelvedlikehold07
Det er bare å bruke hendene og gnu det skikkelig inn. Det anbefales å smøre inn undersiden av setet også.
sykkelvedlikehold08
Nå skal setet få et døgn i varmen (innendørs) før jeg tørker av voksen og «polerer» setet med litt kjøkkenpapir.

Alle vaiere m.m. er også sprayet og smurt og sykkelen er nå klar for vinterlagring. Når den taes fram til våren igjen skal det byttes olje på Rohloff giret, kjedet skal strammes, et par kabler skal byttes og det skal settes på nye bremseklosser foran og bak og da er den klar for en ny sesong.

(Beklager kvaliteten på bildene – de er tatt med et dårlig mobilkamera)

Slik bytter man olje på et Rohloff Speedhub 500/14 navgir

Rohloff Speedhub 14 er et girsystem som blir brukt på mange dedikerte tursykler, f.eks. så bruker Thorn Cycles Rohloff på alle de modeller som har «Raven» som en del av navnet. Rohloff er kjent for ekstrem god kvalitetet og slitestyrke. Med et Rohloff Speedhub 14 navgir på sykkelen kan man omtrent sykle til månen og tilbake uten problemer. Alt som kreves er litt enkelt vedlikehold i form av et oljeskift nå og da.

Det har aldri skjedd at et Rohloff Speedhub navgir har feilet på en slik måte at alle girene har sluttet å fungere. Men selv om systemet er ekstremt sterkt og krever lite vedlikehold setter det pris på å få skiftet olje en gang i mellom.
Det har aldri skjedd at et Rohloff Speedhub navgir har feilet på en slik måte at alle girene har sluttet å fungere. Men selv om systemet er ekstremt sterkt og krever lite vedlikehold setter det pris på å få skiftet olje en gang i mellom.

Det anbefales at man foretar oljeskift for hvert 5000 km eller en gang i året (alt etter hva som kommer først). For å skifte olje gjør man følgende:

  • Man kjøper et oljeskift Kit for Rohloff Nav, f.eks. fra Fast-Bikes eller SJS Cycles (det koster ca 150,00 – 160,00 kroner)
Rohloff Full Oil Change Kit
  • Dra 25 milliliter med renseolje (Cleaning Oil) inn i sprøyten
  • Roter hjulet slik at tømmeskruen på navet er øverst og bruk en 3mm umbrakonøkkel for å skru ut skruen
  • Fest sprøyten til navet ved å skru inn sprøytens fylleslange i hullet der tømmeskruen sto.
  • Trykk renseoljen som er i sprøyten inn i navet og løsne deretter spørytens fylleslange fra tømmehullet og skru inn tømmeskruen igjen slik at navet er tett.
  • For å rense navnet roteres pedalene for hånd i tre minutter mens man skifter mellom gir 3 og gir 5 (det gjør at alle tannhjulene i navet vil være i bruk).
  • Roter hjulet slik at tømmeskruen på navet er øverst og skru ut skruen på nytt.
  • Fest sprøyten til navet ved å skru sprøytens slange inn i hullet der tømmeskruen sto.
  • Drei hjulet slik at tømmehullet og sprøyten er nederst.
  • Vent i ca 15 minutter med hjulet i denne stillingen. For å få et optimalt oljeskift bør dette utføres i romtemperatur.
  • Bruk sprøyten til å dra ut den gamle oljen (mens tømmehullet fortsatt er nederst).
  • La deretter sprøyten henge festet til tømmehullet i ytterliggere 5 minutter.
  • Roter hjulet til at tømmehullet er øverst og skru deretter sprøyten ut av tømmehullet.
  • Trykk den brukte oljen ned i den brukte boksen for renseolje og kast denne på en miljøstasjon.
  • Trekk 25 milliliter med olje inn i sprøyten.
  • Fest sprøyten til tømmehullet og trykk oljen inn i navet.
  • Trekk ut 25 milliliter med luft.
  • Fjern sprøyten fra navet ved å løsne den fra tømmehullet.
  • Den gamle tømmeskruen kan brukes hvis den har vært tett. Hvis den gamle tømmeskruen brukes bør man ha på en dråpe med Loctite 511. Hvis den gamle skruen har hatt lekasje må en ny tømmeskrue benyttes.
  • Fest tømmeskruen med en kraft på 0,5 Nm.