Kystriksveien 2014 : Tanker fra en «førstereisgutt»

Jeg har syklet Kystriksveien mange ganger og har også flere andre lange sykkelturer bak meg, men sykkelturen langs Kystriksveien sommeren 2014 var Bjørn Olsens aller første erfaring med det å være på langtur med sykkel som fremkomstmiddel. Nedenfor gjengir jeg noen tanker som Bjørn har skrevet ned om det å være «førstereisgutt» langs Kystriksveien på sykkel.


Første gang det ble foreslått at jeg skulle være med å sykle Kystriksveien, avfeide jeg det som helt uaktuelt. Jeg er glad i å sykle, men da er det er kun snakk om små turer på maks 2-3 timer. Og det uten bagasje.

Det jeg så for meg som den største utfordringen var hvordan jeg skulle få utstyrt sykkelen for å få plass til alt jeg trengte for en 2 ukers tur. Det måtte bli mye bagasje og veldig tungt. Jeg mente at det måtte være umulig å sykle med for en som bare er sånn middels i form.

Men etter å ha vendt meg litt til tanken og fått noe kunnskap om hvordan en sykkel kan utstyres med vesker og oppakning, ble det hele litt mindre skremmende. Jeg begynte å sykle flere turer på kveldstid og ble med det mer komfortabel med å sitte på sykkelen. Dermed ble turen bestemt og utstyr bestilt.

Før vi startet så jeg for meg at det kom til å bli lange sykkeldager på 8-10 timer med blodsmak i munnen og vondt i hele kroppen, men slik ble det heldigvis ikke. Det er helt uproblematisk å sykle 6-8 mil på en dag, hvis en tar tilstrekkelig med pauser og spiser godt underveis.

Biltrafikken var også noe som bekymret meg før vi startet, men det viste seg å ikke være noe problem. På Kystriksveien er det så mange ferjer at trafikken kommer i puljer. Dermed hadde vi veien stort sett for oss selv. Været er heller ikke noe problem. Selv om vi stort sett hadde motvind hele turen blir det noe vi ikke tenker så mye på. Det går bare litt saktere. Det hadde kanskje vært verre om det hadde regnet, noe det heldigvis ikke gjorde (bortsett fra den første dagen).

Og den fantastiske naturen som åpenbarer seg på vei nordover gjør at du glemmer alt annet. Det er et nytt fotomotiv rundt hver en sving, og når du kommer på sykkel er det bare å stoppe og ta bilder hvor som helst. Alle severdighetene og kulturminnene langs veien blir naturlige pauser og ferjene en sjanse til å drikke en kopp kaffe eller spise litt.

Herøy er nok det som sitter igjen som det vakreste minnet fra turen. Flott øy med fantastisk utsikt til Dønnmann og De syv søstre.

Det mest spektakulære stedet, det var uten tvil Træna. Langt ute i havet, med Trænstaven som et godt synlig landemerke og radarstasjonen oppe på fjellet med den smale veien og den mørke tunnelen.

Det kan være en fordel å spe på sykkelturen med diverse andre aktiviteter som f.eks. Rib-tur utenfor Herøy, Brevandring på Svartisen eller en tur på en av de mange fjelltoppene langs Kystriksveien. Dette gjør at turen blir mer helhetlig og inntrykkene mange flere. Dessuten får en litt fri fra sykkelsetet.

Man greier ikke å fordøye alle inntrykkene i løpet av turen, men det kan man gjøre utover høsten mens man ser på bilder og tenker tilbake på sommerens tur. Når man, som meg nærmer seg 50 år vil jeg ikke basere hele turen på å ligge i telt. Det går bra å sove i telt en og annen natt, men det er viktig med en varm dusj og en god seng iblant.

Det blir etter hvert naturlig å stoppe å snakke med andre sykelister vi treffer underveis. Dermed får mann høre litt om andres erfaringer og opplevelser. Man treffer også mange hyggelige mennesker på de mange campingplassene, spisestedene og andre steder man stopper ved underveis.

Med litt planlegging og litt hell med været er en sykkeltur langs Kystriksveien noe jeg godt kan tenke meg å gjennomføre igjen. Det er en opplevelse som er udelt positiv, og de små problemene som dukker opp underveis glemmes fort.

Med vennlig hilsen
Bjørn Olsen
(ikke lenger en «førstereisgutt»)


Bjørns sykkeltur langs Kystriksveien kan du lese om i detalj dag for dag [ her ]. Nedenfor følger noen få bilder av Bjørn fra turen langs Kystriksveien.

Første dag av sykkelturen - Regnet pøser ned
Første dag av sykkelturen – Regnet pøser ned. Bjørn er spent på hva de neste 13 dager vil bringe av opplevelser og erfaringer.

 

På vei rundt Leka
På vei rundt Leka

 

Omvisning
Bjørn på omvisning på Steinmuseet på Leka

 

Da har vi syklet sørover til Torghatten og holder på å parkere syklene for å gå opp til hullet.
Bjørn ved Torghatten. Vi har parkert syklene for å gå opp til hullet.

 

Bjørn setter opp teltet. Vi har funnet en teltplass helt ut mot storhavet. Det blåser friskt her :-)
Bjørn holder på å sette opp telt lengst nord på Vega. Vi har funnet en teltplass helt ut mot storhavet. Det blåser friskt her 🙂

 

Bjørn nyter en nybrygget kopp kaffe på verdens nordligste kaffebrenneri
Bjørn nyter en nybrygget kopp kaffe på verdens nordligste kaffebrenneri

 

 

Bjørn på vei opp Tvillingan (De Syv Søstre)

 

sdfsdf
Bjørn nyter en rolig start på dagen med nylaget kaffe og utsikt over blikkstilt hav på Eilif Sjøstuer på Herøy

 

Bjørn på vei over Dønna (fra vest til østsiden)
Bjørn på vei over Dønna (fra vest til østsiden)

 

Bjørn er kommet hjem :-)
Bjørn er kommet hjem 🙂

 

Dagens bilde tok jeg på Svartisen på dagens brevandring. Bildet viser gruppen på vei opp breen.
Bjørn på brevandring på Engenbreen (en del av Svartisen)

 

Bjørn er kommet fram til Bodø etter 13 dager på sykkelen og en masse gode opplevelser.
Bjørn er kommet fram til Bodø etter 13 dager på sykkelen og en masse gode opplevelser.

Kystriksveien 2014 : Epilog

Da vi kom fram til Bodø etter vår 13 dager lange sykkeltur langs Kystriksveien ble vi hentet i Bodø sentrum av Arnt Johansen. Vi har bestemt oss for å være noen dager i Bodø før vi drar hjem og Arnt driver Geitvågen Camping der vi skal bo mens vi er her.

Geitvågen er en hyggelig camping litt utenfor Bodø. En av fasilitetene er bl.a. at de har en naturlig bukt som er avstengt med en molo slik at de kan stenge vannet inne i bukten og dermed få en høyere vanntemperatur (badetemperatur) enn i havet utenfor. Dermed så er det mulig å få til behagelige badetemperaturer også så langt nord. Faktisk så var badetemperaturene på Geitvågen de varmeste i landet de dagene vi var der. Vannet skiftes ut med jevne mellomrom for å holde det friskt og rent.

Badeanlegget på Geitvågen Camping.
Badeanlegget på Geitvågen Camping.

Sommeren kom til Bodø et par dager før oss og det var sommervarmt og godt vær de dagene vi var der. Det har mer eller mindre blitt tradisjon for meg å markere avsluttingen av en vellykket sykkeltur langs Kystriksveien til Bodø med å ta noen kalde øl i utendørs boblebadet hos Spektrum Velvære. Dette gjorde jeg både i 2008,  2009 og 2012, og vi benyttet selvfølgelig vår første dag i Bodø til å ta turen til Spektrum Velvære for å holde tradisjonen ved like. Etter noen timer hos Spektrum Velvære der ømme sykkelmuskler fikk en omgang i boblebad kombinert med noen iskalde duggfriske gikk turen videre til torget i Bodø der vi også benyttet anledningen og det gode sommerværet til å nyte et par kalde øl. Det syns vi vi har fortjent.

Etter 13 dager på sykkelen har vi fortjent et par kalde duggfriske øl.
Etter 13 dager på sykkelen har vi fortjent et par kalde duggfriske øl.

Resten av dagene i Bodø ble brukt til sosialt samvær, spising, avslapning og bading på Geitvågen Camping. Vi fikk også sett et par VM kamper i fotball på TV og grillet med Bjørg og Arnt (Bjørg grillet og vi spiste) og dagen før hjemreisen tok vi oss tid til et besøk på Norsk Luftfartsmuseum i Bodø.

Mandag 7. juli ble turen avsluttet ved at vi tok regiontoget fra Bodø hjem til Trøndelag. På regiontog kan man heldigvis bestille plassbilletter til sykler slik at man er sikre  på å få dem med på toget (noe som kan være et problem på mange av NSB sine strekninger). Etter en lang og begivenhetsløs togtur hoppet Bjørn av på Grong der han ble hentet (han skal til Rørvik) og et par timer senere hoppet jeg av hjemme på Levanger.

Jeg vil herved takke Arnt Johansen, Bjørg Torill Johansen og Kenan Bunjaku for godt vertskap, masse god mat, røverhistorier og meget hyggelig selskap de dagene vi har vært på Geitvågen Camping. Vi sees helt plutselig igjen 🙂

Det har vært en fint tur og en sykkeltur langs hele eller deler av Kystriksveien anbefales på det aller varmeste. Hvis du klikker [ her ] kan du lese noen av Bjørns tanker om det å være på sykkeltur for aller første gang.

Nedenfor er noen bilder fra de dagene vi var i Bodø.

Det smakte godt med en utepils i det gode været (jeg sitter i svart T-skjorte nesten helt til høyre i bildet)
Det smakte godt med en utepils i det gode været (jeg sitter i svart T-skjorte nesten helt til høyre i bildet)

 

Stranda på Geitvågen Camping. Mer som i syden :-)
Stranda på Geitvågen Camping. Mer som i syden 🙂

 

Geitvågen Camping
Geitvågen Camping

 

Utsikt fra moloen på Geitvågen Camping ut mot Landegode
Utsikt fra moloen på Geitvågen Camping ut mot Landegode (klikk på bildet for mer informasjon)

 

Bjørg har kjørt i gang grillen. Dette er snadder.
Bjørg har kjørt i gang grillen. Dette er snadder.

 

Geitvågen Camping
Geitvågen Camping (klikk på bildet for mer informasjon)

 

Arnt og meg på en av de mange hyggelige bål- og samlingsplassene de har laget ved Geitvågen Camping.
Arnt og meg på en av de mange hyggelige bål- og samlingsplassene de har laget ved Geitvågen Camping.

 

IMG_0069
På besøk på luftfartsmuseet

 

Turen er slutt og vi tar regiontoget hjem til Trøndelag
Turen er slutt og vi tar regiontoget hjem til Trøndelag

 

Kystriksveien 2014 : Dag 13 : Kjøpstad – Bodø

Fjordbua drives av Rigmor, ei av de hyggeligste mennesker det er mulig å finne langs Kystriksveien. Før vi startet på dagens tur benyttet vi muligheten til å ta turen innom kafeen for en hyggelig prat med Rigmor og for få noen oss noen kopper nylaget kaffe og et par plater med Rigmors berømte nystekte vafler.

Sykkelturen i dag gikk over to etapper. Først syklet vi fra Vertshuset Fjordbua (Kjøpstad) til Saltstraumen – verdens sterkeste tidevannsstrøm. På veien dit passerte vi den lengste oppoverbakken på hele Kystriksveien, over 200 sammenhengende høydemeter. Omtrent midt i bakken møtte vi Frode Lindberg, daglig leder for Kystriksveien reiseliv. Det ga oss en god grunn (unnskyldning) til å få tatt oss en velfortjent pause i «klatreetappen» og vi fikk en hyggelig med Frode prat om turen og Kystriksveien generelt. Det er få (om noen i det hele tatt) som er mer kjent med Kystriksveien og Kystriksveiens severdigheter, opplevelser og muligheter enn Frode. Skal man reise langs Kystriksveien er man dum hvis man ikke først tar kontakt med Kystriksveien reiseliv for å få hjelp, tips og gode råd til turen.

Vel framme ved Saltstraumen, etter en litt tung etappe, ventet vi til klokken 15:56 da strømmen i følge oversikten var på det sterkeste i dag (se oversikt over strømmen her). Det er mye vann som skal gjennom sundet og strømmen er sterk. Det kokte nesten i sjøen av fisk og himmelen var full av måker og andre sjøfugl som hadde etegilde. På land sto sportsfiskerne og trakk på land småsei nesten fortere enn de klarte å kaste ut snøret.

Da strømmen begynte å roe seg ned satte vi oss på syklene igjen for å fortsette turen videre til Bodø. Tidligere var det en strekning på noen km innerst i Hopen på veien inn til Bodø som var svært ubehagelig å sykle da strekningen manglet sykkelfelt og man måtte slåss om plassen på den sterkt trafikkerte veien med biler, lastebiler og busser.

Dette er heldigvis historie.  Nå har de bygget ny bru over fjorden og det er nå gang og sykkelsti hele veien fra krysset FV17/RV80 (Lødding) og inn til Bodø sentrum. På strekningen mellom Straumen og Lødding har de bygget ny motorvei (bomvei) så der sykler man «gammelveien» (skiltet som sykkelvei – se bilde lenger ned på denne siden) som er lite trafikkert. Det betyr at det bare er en forholdsvis kort strekning nord for Saltstraumen hvor man er nødt til å dele veien med biltrafikken. Den nye broen og den nye motorveien har gjort det mye enklere og svært mye tryggere for syklister å sykle strekningen mellom Saltstraumen og Bodø.

Det som ikke gjorde sykkelturen enkel for oss var en meget kraftig motvind som vi hadde i rett i trynet det meste av sykkelturen inn til Bodø, men vi kom da fram til slutt. Vi syklet fram til Luftfartsmuseet der vi tok et bilde for å markere at nå var vår sykkeltur langs Kystriksveien slutt.

Vi har hatt 13 fantastiske dager. Selv om det delvis har vært vått og kaldt har opplevelsene vært store. Det er ikke uten grunn at Kystriksveien kalles «Verdens vakreste veistrekning» – naturen er fantastisk og det er masse å oppleve. Bruk Kystriksveiens reisehåndbok og besøk hele eller deler av Kystriksveien nå i sommer, til neste sommer eller så snart du har muligheten. God tur!

Takk for turen.
Bjørn og Trygve

Rødbrygga på Kjøpstad. Drives av ei av de hyggeligste mennesker det er mulig å finne langs Kystriksveien. God, billig og hyggelig overnatting.
Fjordbua på Kjøpstad. Drives av Rigmor, ei av de hyggeligste mennesker det er mulig å finne langs Kystriksveien. God, billig og hyggelig overnatting.

 

Før vi startet på dagens sykkeltur måtte vi selvfølgelig ha et par av Rigmors vafler - kanskje Norges beste vafler spør du meg :-)
Før vi startet på dagens sykkeltur måtte vi selvfølgelig ha et par av Rigmors vafler – kanskje Norges beste vafler spør du meg 🙂

 

Midt i en av Kystriksveiens absolutt lengste oppoverbakker støtte vi på selveste Mr. Kystriksveien, daglig leder av Kystriksveien Reiseliv Frode Lindberg. Da var det helt på sin plass å ta en liten hvilepause og en prat :-)
Midt i en av Kystriksveiens absolutt lengste oppoverbakker støtte vi på selveste Mr. Kystriksveien, daglig leder av Kystriksveien Reiseliv Frode Lindberg. Da var det helt på sin plass å ta en liten hvilepause og en prat 🙂

 

På toppen av bakken møter vi dette skiltet. Ikke langt igjen nå :-)
På toppen av bakken møter vi dette skiltet. Ikke langt igjen nå 🙂

 

Strømmen på inngående i Saltstraumen
Strømmen på inngående i Saltstraumen

 

Saltstraumen - Hadde ikke vært hyggelig å ramlet uti her.
Saltstraumen – Hadde ikke vært hyggelig å ramlet uti her.

 

Det er godt fiske når strømmen er på inngående.
Det er godt fiske når strømmen er på inngående.

 

Nå er nyveien inn til Bodø ferdig men vi trenger heldigvis ikke sykle her for bare 100 meter lenger ned ...
Nå er nyveien inn til Bodø ferdig men vi trenger heldigvis ikke sykle her for bare 100 meter lenger ned …

 

... kan man svinge til høyre og følge den gamle veien inn til Bodø. Her er det så og si bilfritt. Tidligere så var det nødvendig å sykle noen km på veiskulderen ved Hopen - noe som var svært ubehagelig da det var mye trafikk, men nå er det bygget ny bro med gang og sykkelfelt over fjorden så nå er det gang og sykkelsti (eller lite trafikkert vei) hele veien fra skiltet på bildet og inn til Bodø by.
… kan man svinge til høyre og følge den gamle veien inn til Bodø. Her er det så og si bilfritt. Tidligere måtte man sykle noen km på veiskulderen ved Hopen – noe som var svært ubehagelig da det var trang og veldig mye trafikk, men nå er det heldigvis bygget ny bro med gang og sykkelfelt over fjorden så nå er det blitt gang og sykkelsti (eller lite trafikkert vei) helt fra skiltet på bildet og hele veien inn til inn til Bodø by.

 

Da krysser vi bygrensen og er kommet fram til Bodø by.
Da krysser vi bygrensen og er kommet fram til Bodø by.

 

Her står vi foran flymuseet i Bodø og da var sykkelturen langs Kystriksveien over. Nå skal vi hygge oss noen dager i Bodø og deretter tar vi toget hjem til Trøndelag.
Her står vi foran flymuseet i Bodø og da var sykkelturen langs Kystriksveien over. Nå skal vi hygge oss noen dager i Bodø og deretter tar vi toget hjem til Trøndelag.

 

Dagens rute. Klikk på bildet for å se GPS-data med høydekurver m.m. på Garmin Connect.
Dagens rute. Klikk på bildet for å se GPS-data med høydekurver m.m. på Garmin Connect.

Kystriksveien 2014 : Dag 12 : Furøy – Kjøpstad

For en herlig dag. I dag har vi ikke gjort noe annet enn å sykle, men når sykkelturen går i strålende solskinn og sommertemperatur gjennom det spektakulære og flotte landskapet vi har syklet i dag, er det knapt mulig å ha det bedre.

Dagens etappe ble på 87 km og gikk fra Furøy Camping ved Holandsfjorden til Vertshuset Fjordbua ved Sandhornøybrua.

Syklister har ikke lov til å sykle Svartistunellen så vi tok veien rundt via fergen fra Vassdalsvik til Ørnes. Fra Ørnes gikk veien videre til Storvik og den 3116 meter lange Storviktunnelen. På veien passerer vi minnesmerket for ubåten «Uredd». Et stykke etter tunnelen kommer man til en kryss hvor man kan velge mellom å sykle videre langs FV17 gjennom Gildeskål der man må passere et par tuneller og et forholdsvis kupert terreng, eller man kan sykle via Inndyr og rundt Sandhornøy, en strekning som er lettere å sykle men da må man til gjengjeld forholde seg til fergen mellom Sund (Inndyr) og Horsdal (Sandhornøy) som ikke går særlig ofte (se rute her).

Fjordbua ligger strategisk til ved krysset der FV473 kommer inn på FV17 ved Kjøpstad så man kommer dit uansett om man sykler FV17 fra Storvik til Kjøpstad (blått) eller man tar «omveien» via Inndyr og Sandhornøy (rødt).

Mellom Storvik og Kjøpstad kan man velge mellom å sykle FV17 (blått) eller ta turen via Inndyr og rundt SSS (rødt). Uansett hvilken vei man velger kommer man til krysset der Fjordbua ligger. Et ideelt sted for en pause før ferden fortsetter, eller overnatting hvis man har syklet langt nok den dagen.
Mellom Storvik og Kjøpstad kan man velge mellom å sykle FV17 (blått) eller ta turen via Inndyr og rundt Sandhornøy (rødt). Uansett hvilken vei man velger kommer man til krysset der Fjordbua ligger. Et ideelt sted for en pause før ferden fortsetter, eller overnatting hvis man har syklet langt nok den dagen.

Jeg har syklet begge ruter tidligere. I 2008, 2010 og 2012 syklet jeg via Sandhornøy (rød rute) og i 2009 syklet jeg gjennom Gildeskål (blå rute).

På grunn av fergetidene som passet oss litt dårlig valgte vi denne gangen å sykle via Gildeskål (blå rute). Dette er også en fin tur selv om det er noe mer kupert og noen flere høydemeter en turen rundt Sandhornøy.

På turen i dag har det vært fotomotiv rundt nesten hver en sving og bakketopp og vi måtte etter hvert bare slutte å ta bilder ellers hadde vi aldri kommet frem. For et fantastisk landskap! Se Kystriksveiens reisehåndbok for mer informasjon om steder å besøke og aktuelle aktiviteter på dagens strekning.

Nedenfor er noen bilder fra dagen i dag og nederst er det link til kart med GPS-data og høydekurver m.m. fra dagens rute.

Furøy Camping (klikk på bildet for mer informasjon)
Furøy Camping (klikk på bildet for mer informasjon)

 

Furøy Camping
Furøy Camping

 

Furøy Camping
Furøy Camping

 

Furøy Camping - utsikt mot Svartisen
Furøy Camping – utsikt mot Svartisen

 

Flotte veier og et fantastisk landskap å sykle i
Flotte veier og et fantastisk landskap å sykle i

 

Kystriksveien er nå blitt skiltet med "Nasjonal sykkelrute nr. 1" sykkelskilt. Bra :-)
Kystriksveien er nå blitt skiltet med «Nasjonal sykkelrute nr. 1» sykkelskilt. Bra 🙂

 

Skulpturen "Varde". En del av Skulpturlandskap Nordland. Vi skal ned rundt bukta og tilbake ut fjorden igjen på motsatt side.
Skulpturen «Varde». En del av Skulpturlandskap Nordland (klikk på bildet for mer informasjon). Vi skal ned rundt bukta og tilbake ut fjorden igjen på motsatt side.

Skulpturen «Varde» er laget av den danske kunstneren Per Kirkeby. Dette er en del av Skulpturlandskap Nordland (http://www.skulpturlandskap.no/).

Et uthus vi syklet forbi - kreativt  :-)
Et uthus vi syklet forbi – kreativt 🙂
Klokken er 12 og det er tid for lunsj.
Klokken er 12 og det er tid for lunsj.

 

Vi var fremme ved fergekaia i 14 tiden en god stund før fergen gikk men ...
Vi var fremme ved fergekaia i 14 tiden en god stund før fergen gikk men …

 

... det gjorde ikke noe for ventetiden ble brukt til å slappe av på stranda i det gode været og lese litt i en bok på Kindle e-bok leseren.
… det gjorde ikke noe for ventetiden ble brukt til å slappe av på stranda i det gode været og lese litt i en bok på Kindle e-bok leseren.

 

En foss vi passerte. Den var mye finere enn det bildet viser.
En foss vi passerte. Den var mye finere enn det bildet viser.

 

Dagens rute. Klikk på bildet for å se GPS-data med høydekurver m.m. på Garmin Connect.
Dagens rute. Klikk på bildet for å se GPS-data med høydekurver m.m. på Garmin Connect.

Kystriksveien 2014 : Dag 11 : Furøy (Svartisen)

I dag har vi tatt sykkelfri for å bruke dagen på brevandring på Engenbreen, en del av Norges nest største isbre Svartisen. Det angret vi ikke på for brevandringen i dag ble en mektig opplevelse.

Vi ble hentet på Furøy Camping av Anneke Leune fra  Rocks & Rivers og etter en liten biltur, båttur, sykkeltur og fjelltur sto vi ved foten av breen der vi skulle starte. Vi skulle gå på breen sammen med noen tyskere og amerikanere. Fremme ved breen ble vi utstyrt med klatreseler, tau, hjelm, isøks og isbrodder og fikk deretter innføring i hvordan vi som gruppe skal forflytte oss på breen for at sikkerheten skal være ivaretatt før turen gikk ut på breen. Timene vi var på breen er noe av det artigste og mest spektakulære jeg har vært med på. Man skulle tro at man som nordmann hadde fått mer en nok av å gå rundt på is og snø, men brevandring er noe helt annet. Dette er noe vi anbefaler alle å prøve.

Tusen takk til Anneke Leune fra Rocks & Rivers (http://www.rocksandrivers.no) for en meget godt arrangert og gjennomført tur.

I morgen sykler vi videre nordover Kystriksveien. Turen går så smått mot slutten. Det er kun noen få dager igjen før vi er fremme i Bodø.

Skyssbåten vi må ta over fjorden for å komme fram til breen.
Skyssbåten vi må ta over fjorden for å komme fram til breen.

 

På vei over fjorden.
På vei over fjorden.

 

Turistskipene har også funnet veien hit.
Turistskipene har også funnet veien hit.

 

Etter å ha møtt resten av gruppen og presentert oss for hverandre begynte vi på turen opp mot breen. Først var det ca 3 km å sykle.
Etter å ha møtt resten av gruppen og presentert oss for hverandre begynte vi på turen opp mot breen. Først var det ca 3 km å sykle.

 

Etter sykkelturen var det et stykke å gå oppover fjellet til vi kom til brekanten.
Etter sykkelturen var det et stykke å gå oppover fjellet til vi kom til brekanten.

 

Friskere vann er det vel knapt mulig å få.
Friskere vann er det vel knapt mulig å få.

 

Framme ved brekanten var det å ta på seg utstyr og deretter fikk vi en briefing på sikkerhet og hvordan man går i tau når man går på en isbre.
Framme ved brekanten var det å ta på seg utstyr og deretter fikk vi en briefing på sikkerhet og hvordan man går i tau når man går på en isbre.

 

På føttene har vi spent på oss kraftige brodder.
På føttene har vi spent på oss kraftige brodder.

 

Da er jeg klar for turen opp på breen.
Da er jeg klar for turen opp på breen.

 

På vei opp. Bjørn fremst og deretter noen amerikanere og bakerst er det to franskmenn.
På vei opp. Bjørn fremst og deretter noen amerikanere og bakerst er det to franskmenn.

 

Brevandring var fantastisk artig og det er stor stemning i gruppen.
Brevandring var fantastisk artig og det er stor stemning i gruppen.

 

Alt skjer under kyndig og god veiledning av vår guide Annike Leune.
Alt skjer under kyndig og god veiledning av vår guide Annike Leune.

 

Annike Leune fra Rocks n Rivers. En meget god guide.
Annike Leune fra Rocks n Rivers. En meget god guide.

 

Den eldste delen av breisen er veldig blå i fargen
Den eldste delen av breisen er veldig blå i fargen

 

Så går turen nedover igjen.
Så går turen nedover igjen.

 

Vi blir små i forhold til breen.
Vi blir små i forhold til breen.

 

Da er vi kommet ned til skyssbåten igjen. To av seilbåtene ytterst på bryggen tilhører amerikanerne i gruppen.
Da er vi kommet ned til skyssbåten igjen. To av seilbåtene ytterst på bryggen tilhører amerikanerne i gruppen.

 

Utsikt mot breen på vei tilbake over fjorden. For bare et par timer siden gikk vi rundt opp på der. Det vises godt hvor mye breen har trukket seg tilbake.
Utsikt mot breen på vei tilbake over fjorden. For bare et par timer siden gikk vi rundt opp på der. Det vises godt hvor mye breen har trukket seg tilbake.